COVID-19: Pfizer kondigt sterke immuunrespons aan met derde boosterdosis

Damian McNamara, met Vincent Richeux

dinsdag 19 augustus 2021

 •  

Washington, VS – Volgens voorlopige resultaten van Pfizer zou de toediening van een derde dosis van het Pfizer/BioNTech mRNA-vaccin (BNT162b2) de bescherming tegen de Delta-variant van SARS-CoV2 aanzienlijk verbeteren. De volledige studie en aanvullende gegevens worden verwacht door de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten voordat ze de weg effenen voor nieuwe aanbevelingen die gunstig zijn voor de covid-19 boosterbeet.

In een rapport met de resultaten voor het tweede kwartaal geeft het laboratorium aan dat een van zijn studies aantoont dat het niveau van neutraliserende antilichamen tegen de deltavariant vijf keer hoger zou zijn bij personen van 18 tot 55 jaar die meer dan zes maanden na de tweede dosis een derde dosis vaccin kregen. Bij 65-85-jarigen zou het niveau van antilichamen worden vermenigvuldigd met 11.

Het potentieel voor het neutraliseren van de immuunrespons op de deltavariant zou dus 100 keer hoger zijn na een derde dosis vaccin, zegt Pfizer. "Terwijl de Delta-variant zich blijft verspreiden, lijken deze voorlopige gegevens zeer bemoedigend", zei Dr. Mikael Dolsten,hoofd van de onderzoeks-, ontwikkelings- en medicijnsector van het laboratorium, tijdens een online presentatie van de resultaten.

Amerikaanse autoriteiten lanceren

Het onderzoek in kwestie omvatte slechts 11 deelnemers van 18-55 jaar en 12 deelnemers in de leeftijd van 65-85 jaar. Het laboratorium zei dat de resultaten binnenkort zullen worden gepubliceerd in een medisch tijdschrift en dat er een aanvraag is ingediend bij de Food and Drug Administration (FDA) om het gebruik van een derde dosis met zijn mRNA-vaccin te valideren.

De waarde van deze boosterdosis is echter een kwestie van discussie. Sommigen zijn van mening dat de gegevens ontoereikend zijn, terwijl anderen van mening zijn dat het in de eerste plaats noodzakelijk is om de vaccinatie van de bevolking met het volledige schema af te ronden. Aan de kant van de gezondheidsadministratie wachten we liever op bevestiging van het voordeel door middel van meer diepgaande studies.

In een gezamenlijke verklaring maakten de belangrijkste Amerikaanse gezondheidsautoriteiten, waaronder de FDA en de Centers for Disease Control (CDC), duidelijk dat ze zullen beslissen wanneer de tijd komt, vooral wanneer de beschikbare gegevens voldoende zijn om een advies uit te brengen. "We zijn klaar om een derde dosis te valideren als de wetenschap aantoont dat het nodig is," zeiden ze. Dit moment kan zijn gekomen sinds de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten op het punt staan om een derde dosis aan te bevelen op een afstand van 8 maanden met de tweede injectie (in een vaccinatieschema met 2 injecties), hebben we zojuist geleerd door de Associated Press, doorgegeven door Medscape. De maatregel zou gericht zijn op alle Amerikanen, ongeacht hun leeftijd. De officiële aankondiging van de lancering van deze nieuwe vaccinatiecampagne in september zou deze week al kunnen plaatsvinden.

De werkzaamheid van het vaccin neemt na zes maanden af

Tegelijkertijd hebben Pfizer en haar partner BioNtech nieuwe preprintgegevens gepubliceerd waaruit blijkt dat hun mRNA-vaccin (BNT162b2) effectief blijft bij het voorkomen van ernstige vormen van Covid-19 en ziekenhuisopnames na zes maanden na de tweede injectie, maar de algehele bescherming tegen het SARS-CoV2-virus neemt meestal af [1].

 

COVID-19: vroege toegang tot monoklonale antilichaam duale therapie voor onbeschermde immuungecompromitteerde mensen

 •  

Frankrijk — Vaccinbescherming na twee doses en soms zelfs na een derde dosis Covid-vaccin, is soms onvoldoende bij sommige immuungecompromitteerde mensen, hoewel ze het risico op een ernstige vorm van Covid-19 vormen.

Associatie van de twee monoklonale antilichamen

In een context van epidemisch herstel heeft de High Authority of Health (HAS) daarom vroege pre-MA-toegang tot Ronapreve® (Roche-Regeneron), een combinatie van de twee monoklonale antilichamen casirivimab en imdevimab, in preblootstelling of post-exposure profylaxe voor SARS-CoV-2, toegestaan bij immuungecompromitteerde patiënten die ondanks een volledige vaccinatie niet beschermd zijn[1].

Deze monoklonale antilichamen zijn gericht tegen het S-eiwit van SARS-CoV-2. Door het te neutraliseren, voorkomen ze dat het virus zich hecht en menselijke cellen binnendringt. Ze worden al sinds maart 2021 gebruikt als onderdeel van een tijdelijke gebruiksvergunning (ATU) bij de behandeling van SARS-CoV-2-infectie voor andere populaties.

De HAS herinnert eraan dat het noodzakelijk is om een derde dosis vaccin toe te dienen bij immuungecompromitteerde patiënten, omdat het een aanzienlijk deel van hen in staat stelt een vaccinrespons te ontwikkelen. Recente gegevens tonen echter aan dat ongeveer 25% van de mensen die immuungecompromitteerd zijn na een transplantatie of chronische lymfatische leukemie nog steeds geen detecteerbare antilichamen hebben na de derde dosis.

Gedurende 5 maanden

"Om deze individuen te beschermen, vooral omdat de Delta-variant zeer snel circuleert, is passieve immunisatie met monoklonale antilichamen die het SARS-CoV-2 S-eiwit neutraliseren, voorgesteld als een mogelijke profylactische interventie tegen infectie. Het doel is om het optreden van een ernstige vorm van Covid-19 te voorkomen", aldus de HAS.

Vervroegde toegang wordt verleend voor 5 maanden. Voor het onderzoek van de zaak heeft de ANSM zich gebaseerd op het advies van het ANSM[2] en de bijdrage van twee gebruikersverenigingen en het horen van verschillende actoren, waaronder de Renaloo-vereniging, de Société de pathologie infectieuse de langue française (SPILF) en de ANRS MIE.

Aanwijzingen

Dubbele therapie van monoklonale antilichamen casirivimab en imdevimab is geïndiceerd:

 • bij profylaxe na blootstelling van Covid-19 bij volwassen patiënten en kinderen van 12 jaar en ouder, die vanwege hun immunosuppressie geen bevredigende vaccinrespons hebben ontwikkeld op een volledig vaccinatieschema (niet-responder- of zwakke responderpatiënten) en behoren tot een van de subgroepen die zijn gedefinieerd door de ANRS-Emerging Infectious Diseasesof HIV-negatieve patiënten na een volledig vaccinatieregime of niet in aanmerking komen voor vaccinatie en die ernstige immunosuppressie hebben en een hoog risico lopen op covidon. De combinatie van de twee monoklonale antilichamen zal zo snel mogelijk na het negatieve resultaat van een RT-PCR-detectietest worden toegediend bij mensen die in contact komen en bij wie de vaccinrespons niet bevredigend is. In een noodsituatie kunnen patiënten bij wie het vaccinatieschema niet volledig is of binnen 7 dagen na de laatste dosis wordt blootgesteld, ook baat hebben bij deze behandeling.
 • bij profylaxe vóór blootstelling van Covid-19 bij volwassen patiënten en kinderen van 12 jaar en ouder, die vanwege hun immunosuppressie geen bevredigende vaccinrespons hebben ontwikkeld op een volledig vaccinatieschema (niet-reagerende patiënten) en behoren tot een van de subgroepen met een zeer hoog risico op ernstige vorm van Covid-19 zoals gedefinieerd door de ANRS-Emerging Infectious Diseases* of bij HIV-negatieve patiënten na een volledig of niet-subsidiabel vaccinatieregime bij vaccinatie en die ernstige immunosuppressie hebben en een hoog risico lopen op ernstige vorm van Covid-19. De combinatie van de twee monoklonale antilichamen zal om de 4 weken worden toegediend zolang er een risico bestaat op blootstelling aan het virus aan patiënten die niet reageren op vaccinatie, d.w.z. degenen bij wie de serologie geen antilichamen detecteert. Vanwege een gebrek aan gegevens wordt deze autorisatie in dit stadium niet uitgebreid tot patiënten bij wie antilichamen worden gedetecteerd, maar die zwak reageren op vaccinatie. Naar schatting zijn in Frankrijk 130.000 immuungecompromitteerde patiënten niet-responders voor een volledig vaccinatieregime en maken zij zich dus zorgen over deze behandeling.
 • Info omtrent Covid-19 vaccinaties

  Info omtrent Covid-19 vaccinaties

  Lees meer
 • Webinars en Youtube

  Webinars en Youtube - Via "Webinars en Youtube" terug te vinden in het Menu onder "Publicaties"

  Lees meer
 • Lokale activiteiten CMP-Vlaanderen

  Lokale activiteiten van CMP-Vlaanderen terug te vinden op de Website

  Lees meer
 • CMP Symposium (nieuws)

  CMP Symposium helaas terug uitgesteld !

  Lees meer
 • Gezocht !

  Medewerkers voor CMP Vlaanderen

  Lees meer
Archief
Bestanden voor onze medewerkers
Doe een gift
Steun CMP Vlaanderen vzw
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in op onze CMP Nieuwsflash en blijf op de hoogte van al onze artikelen

Mgus sinds 2004, sinds kort stijging van de eiwitten, toename klachten met oa. infecties, koorts, botpijnscheuten en gewicht verlies van 25 kg op 3 maanden. Sinds kort asymptotisch myeloom.
Kris
De pessimist klaagt over de wind de optimist verwacht dat die draait en de realist stelt de zeilen bij.
Suzzy
Met geluk is het net als met gezondheid: als je er niets van merkt, betekent dat dat het er is.
Jozef
De ziekte is vernoemd naar de Zweedse internist J.G. Waldenström.
Andy