Wat moet ik doen, als ik contact had met iemand die corona heeft?

 

Men spreekt van een hoogrisicocontact, als je lange tijd (meer dan 15 minuten) van dichtbij (minder dan 1,5 meter) contact had met deze persoon. Dit contact gebeurde tot 2 dagen voor het begin van de symptomen of voor de positieve test. De overheid (contactopvolging) zal je verwittigen via een SMS/mail of telefoon. Je krijgt dan de codes voor een test op dag 1 en dag 7 en je moet in quarantaine (zie verder) gaan. Je kan een afspraak maken met een testcentrum via deze website.

 

Als je gevaccineerd bent, mag je uit quarantaine, zodra het resultaat van je eerste test gekend is en uiteraard negatief is. Als je niet gevaccineerd bent, moet je in quarantaine blijven tot het resultaat van je tweede test gekend is. Meer info over de regels die je moet volgen, vind je op deze website

 

Als je voor korte tijd in contact gekomen bent met iemand die corona heeft, dan spreekt men van een laagrisicocontact. Bijvoorbeeld iemand in de supermarkt. Je moet je dan niet laten testen en je hoeft ook niet in quarantaine te gaan. Wel raadt men aan om altijd een mondmasker te dragen en regelmatig je handen te wassen. Je blijft ook best 14 dagen op 1,5 meter van andere personen.

 

Bronnen: www.info-coronavirus.be, www.mijngezondheid.bewww.apotheek.be

Wat moet ik doen, als ik symptomen heb?

Als je symptomen hebt die kunnen wijzen op corona, moet je je laten testen. Dit kan ook bij een apotheker. Contacteer dan NIET je huisarts. De belangrijkste symptomen zijn:

 • Hoest
 • Kortademigheid
 • Koorts
 • Spierpijn
 • Vermoeidheid
 • Niet meer kunnen ruiken
 • Je smaak verliezen
 • Verstopte neus
 • Keelpijn
 • Diaree

Je moet eerst een vragenlijst invullen. Je krijgt dan het advies of je je al dan niet moet laten testen. Als je het advies krijgt om je te laten testen, krijg je ook een code. Je kan dan een afspraak maken met een testcentrum (zie hoger) of met een apotheker in je buurt.
 
Als je een onderliggende aandoening hebt, waardoor je een hoger risico loopt op ernstige COVID-19, raadpleeg je best wel een arts. Dit is het geval, als je bijvoorbeeld diabetes hebt of een hart-, lever-, nier- of longziekte. Ook patiënten met verminderde weerstand en/of kanker, die in behandeling zijn, nemen in dat geval best contact op met een arts.

 

Bronnen: www.info-coronavirus.bewww.mijngezondheid.bewww.apotheek.be

Wat is het verschil tussen quarantaine en isolatie?

 

 

 

 

De termen quarantaine en isolatie worden soms door elkaar gebruikt, maar ze willen niet hetzelfde zeggen. We leggen je het verschil uit:

 • Quarantaine: je zondert je preventief af, uit voorzorg om mogelijke verspreiding van het virus tegen te gaan. Je moet in quarantaine op het moment dat je mogelijks besmet bent, maar nog geen positief resultaat hebt. Bijvoorbeeld wanneer je symptomen hebt of een hoog risico contact had. Tijdens je quarantaine laat je je testen op het corona-virus. (eventueel thuiswerken)
 • Isolatie: indien je corona test positief is, moet je in isolatie gaan. Dan blijf je thuis en zonder je je zoveel mogelijk af voor minstens 10 dagen. Heb je na deze 10 dagen nog symptomen, dan dien je langer in isolatie te blijven.

Hier vind je een goede uitleg over wat wel/niet kan tijdens je isolatie of quarantaine.

 

Bronnen: www.info-coronavirus.be,  www.mijngezondheid.be,  www.apotheek.be

Hoe geraak ik aan een Covid Safe Ticket?

Het Covid Safe Ticket dien je voor te leggen als toegangsvoorwaarde in verschillende situaties. Momenteel heb je dergelijk ticket nodig in de horeca, voor evenementen, in fitnesscentra en mogelijks in een voorziening voor residentiële opvang van kwetsbare personen.
 
Je hebt een geldig Covid Safe Ticket indien je beschikt over één van de volgende certificaten:

 • Een vaccinatiecertificaat: je volledige vaccinatie vond minstens twee weken geleden plaats
 • Een herstelcertificaat: je hebt een positieven PCR-test afgelegd tussen 11 en 180 dagen geleden

Een testcertificaat: je hebt een negatieve PCR-test afgelegd, minder dan 48 uur geleden. Of een snelle antigenentest, minder dan 24 uur geleden. Je testcertificaat is steeds geldig tot op het einde van de kalenderdag waarop het certificaat vervalt.

 

Bronnen: www.info-coronavirus.bewww.mijngezondheid.bewww.apotheek.be

Covid Safe Ticket - Couleur Café presents: GATE
Hoe vraag je je covid safe ticket aan? - WGC Brugse Poort

 

 

 

 

Je kan je Covid Safe Ticket op verschillende manieren bekomen:

 • via een app (CovidSafeAPP);
 • via de website www.mijngezondheid.be ,www.myhealthviewer.be of www.mijnburgerprofiel.be (je moet inloggen met je elektronische identiteitskaart en kaartlezer of met Itsme);
 • via de post (hiervoor kan je 24/7 bellen naar 078 78 78 50 waarna je je rijksregisternummer zal moeten ingeven in het keuzemenu. Hou hierbij rekening dat het tot een week kan duren alvorens je je certificaat ontvangt).

 
Meer informatie kan je op de website van Vlaanderen.be vinden.
Heb je een vraag over het Covid Safe Ticket? Kijk dan zeker ook eens tussen de veelgestelde vragen op deze website.

 

Bronnen: www.info-coronavirus.be   www.mijngezondheid.be   www.apotheek.be

 • Herhalings- of boostervaccinatie

  Een herhalingsvaccinatie houdt je bescherming tegen COVID-19 op het hoogste niveau

  Lees meer
 • DE UITDAGING VAN MYELOMA DIAGNOSE

  Lees meer
 • Info omtrent Covid-19 vaccinaties

  Info omtrent Covid-19 vaccinaties

  Lees meer
 • Lokale activiteiten CMP-Vlaanderen

  Lokale activiteiten van CMP-Vlaanderen terug te vinden op de Website

  Lees meer
 • CMP Symposium (nieuws)

  CMP Symposium GAAT DOOR!

  Lees meer
Archief
Bestanden voor onze medewerkers
Doe een gift
Steun CMP Vlaanderen vzw
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in op onze CMP Nieuwsflash en blijf op de hoogte van al onze artikelen

Mgus sinds 2004, sinds kort stijging van de eiwitten, toename klachten met oa. infecties, koorts, botpijnscheuten en gewicht verlies van 25 kg op 3 maanden. Sinds kort asymptotisch myeloom.
Kris
De pessimist klaagt over de wind de optimist verwacht dat die draait en de realist stelt de zeilen bij.
Suzzy
Met geluk is het net als met gezondheid: als je er niets van merkt, betekent dat dat het er is.
Jozef
De ziekte is vernoemd naar de Zweedse internist J.G. Waldenström.
Andy