Herhalings- of boostervaccinatie

Aangezien de bescherming die de vaccinatie tegen COVID-19 na een aantal maanden begint de dalen, is het sterk aanbevolen om een herhalings- of boostervaccinatie te krijgen. Dat is een derde prik een aantal maanden nadat je volledig gevaccineerd bent (of een tweede als je met een Jansen-vaccin gevaccineerd bent). De herhalings- of boosterprik zorgt ervoor dat de bescherming die de vaccins bieden, opnieuw naar het hoogste niveau wordt opgetild. Het is een “boost” voor je immuniteit.

Een herhalingsvaccinatie houdt je bescherming tegen COVID-19 op het hoogste niveau

 

Moderna ontwikkelt boostervaccin voor Omicron-variant - Dagblad van het Noorden

De verschillende vaccins tegen COVID-19 bieden uitstekende bescherming tegen COVID-19: wie volledig gevaccineerd is, loopt veel minder kans om nog ziek te worden. Als je toch nog ziek wordt na vaccinatie, is de kans dat je zwaar ziek wordt of zou overlijden ook weer een heel stuk kleiner.

Studies bij miljoenen mensen in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten tonen echter aan dat bij ouderen de bescherming van de vaccins langzaam afneemt na verloop van tijd. In die landen is de vaccinatie vroeger begonnen dan in ons land, zodat we daar al konden bestuderen hoe goed de vaccins nog werken na een paar maanden.

Vaccinatie-expert Pierre Van Damme legt uit: “We zien in de studies heel duidelijk dat de vaccins bij 65+’er na een paar maanden een stukje van hun kracht verliezen. Na ongeveer 5 maanden begint de werkzaamheid tegen ernstige COVID19 en hospitalisatie af te nemen met 6 à 10% Dat betekent dus dat je dan weer wat meer risico loopt om in het ziekenhuis te belanden  als je besmet raakt met COVID-19.”    

Met een herhalingsvaccinatie willen we uw bescherming tegen COVID-19 versterken en verlengen.

Boostervaccinatie met Pfizer of Moderna

dit is een test

De herhalings- of boosterprikken gebeuren met vaccins van het Pfizer of Moderna.

Halve dosis Moderna volstaat

Gebeurt de herhalingsvaccinatie met Moderna, dan krijg je een dosis die de helft (50 µg) is van de twee dosissen die je eerst kreeg voor je basisvaccinatie. Studies tonen aan dat die “halve” dosis  voldoende is om je immuniteit terug naar het hoogste niveau te brengen. Het Europese Geneesmiddelenagentschap heeft die studies geëvalueerd de 50 µg-dosis goedgekeurd voor gebruik.

Onderzoek naar de effecten van een booster met 50 µg Moderna bij volwassenen 6 maanden na hun basisvaccinatie, toonde een sterke toename van de antistoffen voor de verschillende varianten van het coronavirus, inclusief de deltavariant.  Het onderzoek toont en goede stijging van de antistoffen  28 dagen na de boostershot voor 94% van de studieparticipanten, in dit zowel in de leeftijdsgroep 18-64 als 64+.

Bijwerkingen van de booster waren vergelijkbaar met de toediening van de 2e dosis Moderna. Het gaat voornamelijk om  lokale reacties (zoals pijn ter plaatse, hoofdpijn, vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn…). De lagere dosis van 50 µg voor de booster zorgt voor minder en doorgaans milde nevenwerkingen.

 

Wie krijgt wanneer een booster?

 • Herhalings- of boostervaccinatie

  Een herhalingsvaccinatie houdt je bescherming tegen COVID-19 op het hoogste niveau

  Lees meer
 • DE UITDAGING VAN MYELOMA DIAGNOSE

  Lees meer
 • Info omtrent Covid-19 vaccinaties

  Info omtrent Covid-19 vaccinaties

  Lees meer
 • Lokale activiteiten CMP-Vlaanderen

  Lokale activiteiten van CMP-Vlaanderen terug te vinden op de Website

  Lees meer
 • CMP Symposium (nieuws)

  CMP Symposium GAAT DOOR!

  Lees meer
Archief
Bestanden voor onze medewerkers
Doe een gift
Steun CMP Vlaanderen vzw
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in op onze CMP Nieuwsflash en blijf op de hoogte van al onze artikelen

Mgus sinds 2004, sinds kort stijging van de eiwitten, toename klachten met oa. infecties, koorts, botpijnscheuten en gewicht verlies van 25 kg op 3 maanden. Sinds kort asymptotisch myeloom.
Kris
De pessimist klaagt over de wind de optimist verwacht dat die draait en de realist stelt de zeilen bij.
Suzzy
Met geluk is het net als met gezondheid: als je er niets van merkt, betekent dat dat het er is.
Jozef
De ziekte is vernoemd naar de Zweedse internist J.G. Waldenström.
Andy