Wetenschappers activeren slapende immuuncellen om beenmergkanker te bestrijden

VIB-UGent-VUB

Een Belgisch onderzoeksteam onder leiding van prof. Dirk Elewaut (VIB-UGent) en het team van Prof. Vanderkerken en Prof. Menu (Vrije Universiteit Brussel) heeft een mogelijke piste ontdekt om multipel myeloom, een moeilijk te behandelen vorm van beenmergkanker, te bestrijden. In hun studie wisten de wetenschappers ‘slapende’ immuuncellen terug te activeren, waardoor die effectiever optreden tegen tumoren. Deze baanbrekende resultaten bieden nieuwe perspectieven in het vrij jonge maar veelbelovende domein van immunotherapieën. Het onderzoek is gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke vakblad Leukemia.

 

Hoe ouder we worden, hoe meer vetten zich opstapelen in ons beenmerg. Die toename gaat gepaard met een hoger risico op multipel myeloom. Met die vaststelling gingen prof. Dirk Elewaut (VIB-UGent en UZ Gent) en zijn team aan de slag. Ze ontdekten hoe leptine, een hormoon geproduceerd door vetcellen, het natuurlijke afweersysteem tegen kanker ondermijnt. Door dit hormoon te blokkeren, konden de immuuncellen opnieuw volop hun werk doen. Tijdens de studie bundelde prof. Elewaut de krachten met wetenschappers van de VUB (prof. Karin Vanderkerken en prof. Eline Menu) en met een Frans onderzoeksteam. 

 
Slapende immuuncellen activeren

De studie focuste op NKT-cellen, een type witte bloedcellen dat continu patrouilleert in ons lichaam. Bepaalde immuuntherapieën stimuleren deze cellen, waarna ze krachtige stoffen afscheiden die de strijd aanknopen met kanker. Na die initiële stimulatie komen de NKT-cellen echter in een soort slaapstand terecht, ook wel ‘anergie’ genoemd. Dat blokkeert hun tumorbestrijdend vermogen, wat vooral problematisch is bij patiënten die bijkomende behandelingen nodig hebben.

 

Prof. Dirk Elewaut (VIB-UGent, UZ Gent): “Wij zijn erin geslaagd om de toestand van anergie te doorbreken. Anders gezegd, we konden slapende NKT-cellen terug wakker maken. Dat deden we door de werking van leptine te blokkeren, een hormoon dat de NKT-cellen onderdrukt. Die doorbraak is belangrijk voor de ontwikkeling van nieuwe kankermedicijnen.”

 
Van beenmergkanker naar andere tumoren

Deze studie opent nieuwe perspectieven voor immunotherapie, een relatief recente maar veelbelovende vorm van kankerbehandeling. En hoewel dit onderzoek specifiek gericht was op één kankertype (multipel myeloom), kunnen vervolgstudies uitwijzen of een soortgelijke aanpak vruchten afwerpt bij andere agressieve of moeilijk te behandelen tumortypes.

 

Prof. Dirk Elewaut (VIB-UGent, UZ Gent): “We zullen dit spoor volop verder verkennen en het door ons ontdekte mechanisme aftoetsen bij verschillende vormen van kanker. We hebben alvast goede hoop dat we nieuwe inzichten zullen opdoen die kunnen bijdragen tot nieuwe therapieën.”

Bron: Vrije Universiteit Brussel

29 mei 2017

 
 • Nieuwsflash juli 2018 online.

  Lees onze laatste nieuwsflash hier in kleur..

  Lees meer
 • Boottocht lotgenotencontact Gent

  15 september 2018

  Lees meer
 • Intimiteit & seksualiteit bij kanker

  Mis deze unieke bijeenkomst niet.

  Lees meer
 • Immunotherapie (CMP symposium)

  Van monoklonale antistoffen tot CAR T-cellen

  Lees meer
 • Multipel myeloom wat bij herval ?

  Lees meer
Archief
Bestanden voor onze medewerkers
Doe een gift
Steun CMP Vlaanderen vzw
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in op onze CMP Nieuwsflash en blijf op de hoogte van al onze artikelen

Mgus sinds 2004, sinds kort stijging van de eiwitten, toename klachten met oa. infecties, koorts, botpijnscheuten en gewicht verlies van 25 kg op 3 maanden. Sinds kort asymptotisch myeloom.
Kris
De pessimist klaagt over de wind de optimist verwacht dat die draait en de realist stelt de zeilen bij.
Suzzy
Met geluk is het net als met gezondheid: als je er niets van merkt, betekent dat dat het er is.
Jozef
De ziekte is vernoemd naar de Zweedse internist J.G. Waldenström.
Andy