Elke Stienissen uit Gent is – zoals dat heet – in remissie. Geen lymfeklierkanker meer in haar lijf, maar helemaal in de veilige zone zit ze niet. Haar afweersysteem is zwak. “Ik heb drie keer meer kans om opgenomen te worden in het ziekenhuis. Ik sta dus te popelen om een vaccin te krijgen.”

In 2015 kreeg ze het verdict. Lymfeklierkanker. Wat volgde, waren chemobehandelingen en twee stamceltransplantaties. Langzaam timmerde ze aan haar herstel en vandaag is Elke in remissie. “Er zit geen actieve kanker meer in mijn lijf. Ik moet wel nog om de drie maanden op controle.”

Ook haar immuunsysteem is verre van hersteld. Als voorzitter van patiëntenvereniging Lymfeklierkanker Vlaanderen is ze goed op de hoogte van wat het coronavirus met haar lijf kan doen. “Ik heb drie keer meer kans om opgenomen te worden in het ziekenhuis na een infectie”, zegt ze. “En bij een opname heb ik twee keer zoveel kans om te sterven.”

Voor Elke staat er dus heel wat op het spel. Een vaccin is voor haar nog meer dan voor een anderen een kwestie van leven en dood. “Ik weet dat leeftijd een grote rol speelt in de kans op overlijden”, zegt ze. “Dus ik snap wel dat ze een onderscheid maken. Maar nu zijn we eigenlijk helemaal vergeten. We zouden pas in juni aan de beurt komen. Bovendien zijn er ook risicopatiënten jonger dan 45 jaar die meer kans hebben op complicaties dan ouderen. Die grens is eigenlijk heel moeilijk te trekken.”

Geen knuffelcontact

Tot ze het vaccin krijgt, moet Elke voorzichtig blijven. “Ik doe mijn boodschappen via Collect&Go, of ga naar de supermarkt op momenten dat er heel weinig volk is. Ik hou me strikt aan de regels. Af en toe spreek ik wel af met vriendinnen, maar altijd buiten. Ik heb zelfs geen knuffelcontact. Eén keer – met de kerstperiode – ben ik toch bij mijn ouders binnen geweest. Een partner heb ik niet.”

Geluk bij een ongeluk: Elke heeft intussen ‘geleerd’ om alleen te zijn. “Na mijn transplantaties moest ik ook telkens in quarantaine, omdat mijn immunsysteem zo zwak was. De laatste keer – in mei 2019 – ben ik tot april 2020 thuis geweest. Ik zou daarna weer beginnen te werken, maar ondertussen was de coronacrisis uitgebroken. Als ambtenaar kon ik gelukkig makkelijk telewerken. Het steekt wel dat ik nu niet kan feesten, collega’s of vrienden zien. Voor het eerst in drie jaar heb ik daar nu de energie voor. Net nu ik me beter voel en van het leven kan genieten, moet ik wachten.”

Lees hier het volledige artikel in "Het Belang van Limburg"

Risicopatiënt maar toch achteraan in de rij voor vaccin: “Ze... - Het Belang van Limburg (hbvl.be) 


 • Gezocht !

  Medewerkers voor CMP Vlaanderen

  Lees meer
 • GIFTEN : fiscaal attest

  Elke gift gelijk aan of groter dan 40 euro aan CMP Vlaanderen kan recht geven op een fiscaal attest.

  Lees meer
 • Risicopatiënt en vaccinatie

  Lees meer
 • Waar kan je om hulp vragen?

  Overzicht waar onze Lotgenoten met Multiple Myeloom of Waldenstrom Hulp kunnen vragen.

  Lees meer
 • BLOG leven met MM

  Lees meer
Archief
Bestanden voor onze medewerkers
Doe een gift
Steun CMP Vlaanderen vzw
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in op onze CMP Nieuwsflash en blijf op de hoogte van al onze artikelen

Mgus sinds 2004, sinds kort stijging van de eiwitten, toename klachten met oa. infecties, koorts, botpijnscheuten en gewicht verlies van 25 kg op 3 maanden. Sinds kort asymptotisch myeloom.
Kris
De pessimist klaagt over de wind de optimist verwacht dat die draait en de realist stelt de zeilen bij.
Suzzy
Met geluk is het net als met gezondheid: als je er niets van merkt, betekent dat dat het er is.
Jozef
De ziekte is vernoemd naar de Zweedse internist J.G. Waldenström.
Andy