Verslag Lotgenotencontact
REGIOCONTACT GENT – 18 NOVEMBER 2017
Een tevreden ooggetuige en lotgenoot die erbij was, vertelt:
Dat 18 november ’17 een belangrijke datum was voor Oost- en West-Vlaanderen wisten vele lotgenoten. Dat deze datum het nieuws zou halen was mooi meegenomen. Immers op die dag deed de Sint zijn intrede in Antwerpen en dat deed honderden kinderen reikhalzend uitkijken.
Voor 44 lotgenoten, hun partner, vriend, was het ook een hoogdag. In Gent. Daar in het gastvrije WZC Sint-Jozef, Molenaarsstraat 34, verzamelden ze om te luisteren naar psycholoog Wim Schrauwen en … om elkaar weer te zien.
Oncopsycholoog Wim Schrauwen, diensthoofd Medische Psychologie UZ Gent, startte zijn voordracht over geheugen- en concentratiestoornissen na kanker of behandeling ervan met de vraag wie hiermee reeds geconfronteerd werd. De verschillende verhalen – sommige hilarisch (zoals het wegbergen van een broodrooster in de koelkast), andere meer verontrustend - beaamden het falen van het geheugen. Een geruststelling toch. Want met die problemen zijn we geen uitzondering.
Gedurende meer dan een uur luisterden de aanwezigen naar de zeer interessante uiteenzetting van de referent.
Het gaat over cognitief (dys)functioneren. Maar wat is dit? Veel meer dan ‘geheugen’, zo blijkt. Want klachten zijn: vergeetachtigheid, afwezigheid, onvermogen te focussen bij het uitoefenen van dagelijkse taken, bemoeilijkte planning,…
Deze klachten zijn echt, geen inbeelding. En krijgen nu meer aandacht, dé aandacht die ze verdienen. Zelf werkte Wim Schrauwen mee aan een onderzoek bij vrouwen met borstkanker. Mede ook omdat dit een grote groep vertegenwoordigt.
Door de kanker en de behandeling zijn we angstig, bezorgd, bedrukt. En dat zorgt voor nog meer stress. Wat dan weer een negatieve invloed heeft op ons denken, op ons brein.
Erover praten kan helpen. Belangrijk is de mensen ervan bewust te maken dat ze piekeren.
Voldoende slaap en een geordend leven, afstand nemen, je hoofd leeg maken bv. door mindfulness of yoga kan daarbij helpen, veel meer dan medicatie, dan doorgedreven geheugen- en concentratietraining.
Kanker en behandeling zijn ingrijpende gebeurtenissen. Het kan dan ook een à twee jaar duren voor er beterschap optreedt.
De kers op de taart was echter zonder meer het contact met de lotgenoten. Hiervoor werden de deelnemers verdeeld in twee groepen. De MM’ers bleven in de zaal zitten en met een voorraad lekkere boterkoeken vertrokken de WM’ers naar de hen toegewezen ruimte. Onder de lotgenoten werd er druk over en weer gepraat: over de aandoening, over de behandeling, soms een therapie met een innovatief geneesmiddel, over de bijwerkingen ervan… Niets dan tevreden gezichten. Want ofwel nog geen behandeling. Ofwel sloeg de behandeling aan. En de bijwerkingen nam men er dan graag bij.
Het was een fijne leerrijke en deugddoende ontmoeting, waarvoor we de regio-verantwoordelijken hartelijk danken.
Rond 13.30 uur vertrok iedereen naar huis, tevreden en met een veelbelovende datum op zak: het jaarlijks symposium op 24 maart 2018 in Gent!
Voor de presentatie van onze gastspreker Mr. Wim Schrauwen
Een geheugen als een zeef